'Als ik door de stad loop dan zie ik licht en objecten. Objecten die het licht tegenhouden, onderbreken of reflecteren. In die chaos zoek ik altijd naar een zekere orde, een ritme dat een compositie zou kunnen vormen. Binnen die compositie speel ik met het licht en dat bepaalt de stemming in het schilderij. Ik kijk niet naar de functie van alle dingen om me heen. Ik heb een romantisch filter waarmee ik de kleur en de contrasten van het licht in me opneem. Bij het maken van een schilderij gaat het me erom een bevredigende compositie te vinden waarbinnen objecten een evenwichtige samenstelling vormen met schaduwen en lichtreflecties. Ik zoek daarbij consequent naar die twee tegenstellingen: Zit hier licht? Waar zit dan de schaduw? Vanuit die methode bouw ik mijn schilderijen op. De aquarel techniek leent zich uitstekend om vanuit het licht de duisternis in transparante lagen neer te zetten.
'Ik heb veel gekeken naar hoe m'n grote voorbeelden het deden, en ik heb op de kunstacademie verlangd naar goede technische schilderlessen. Maar ik bereikte een hoger niveau vanaf het moment dat ik de techniek helemaal zelf uit begon te vinden en me niet meer bezig hield met de effecten en technieken van mijn grote voorbeelden.'
Titus Meeuws studeerde in 1998 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn werk is opgenomen in de collectie van Het Haags Gemeente archief; Unilever; Schevenings Museum; Museum Katwijk; Collectie Klomp, Den Haag.
Van huis uit producent/regisseur met opdrachtgevers in de middelgrote en grote industrie en overheid.
Na vele jaren videoprogramma's maken heb ik uiteindelijk besloten het bewegend beeld stil te zetten. Wel met de ervaring van het werken met cameraploegen en het geworstel met licht in vaak sombere fabriekshallen.
Geen ingewikkelde machines meer uit hoeven leggen in bedrijfsfilms, geen directeuren meer begeleiden als ze wat moeten zeggen voor de camera.
Mooie portretten maken en zorgen dat iedereen, zowel voor als achter de camera, in alle rust kan werken aan prachtige beelden.
In alle rust, en zo werk ik ook. In een kleine, maar goed geoutilleerde studio, of af en toe op locatie. Maar ook dan in alle rust, niet na een uurtje fotografie vlug weer naar huis.
Ik maak geen portretten voor op je telefoon. Ik maak foto's die het waard zijn om, het liefst op groot formaat, geprint te worden. Als iets wat blijvend is en getoond mag worden.
Ik ga hierover graag met u in gesprek.
Peter van Amstel
Sjoerd Scheffer (1974) is een Nederlandse fotograaf. Hij werkte twintig jaar als grafisch ontwerper voordat hij fotograaf werd, en maakt nu portretten, mode, redactionele e1! beeldende kunstfoto's. Hij studeert momenteel aan de Foto Academie te Amsterdam en zal als conceptueel beeldmaker in mei 2024 afstuderen.
Zijn vrije werk vertegenwoordigt een zoektocht naar de dynamiek tussen hem en zijn geliefde. Hoe verhouden ze zich ten opzichte van elkaar? Hij probeert in beelden vast te leggen waar zijn relatie met haar uit bestaat. Componenten als vertrouwen, eerlijkheid en empathie zijn leidend. Hoewel hij zelf niet op de beelden te zien is, kijkt de toeschouwer door zijn ogen naar zijn geliefde. Vaak wordt zij naakt afgebeeld in de natuur.
'Een vrouwenlichaam zonder kleding geeft beter de essentie weer en is tijdloos. De natuur verbeeldt de kracht waaruit wij zijn ontstaan. Ik verlang van nature ernaar om de totaliteit van het vrouwelijke te ervaren. Ik wil alles van haar, zelfs als ik niet weet wat het is wat ik wil. Ze is het helemaal. Door haar is het hele universum beschikbaar.'
Sjoerd creëert tijdloze en harmonieuze beelden. Zijn esthetische concept combineert schoonheid en puurheid met technische vaardigheden.
Therèse Jobse (1972) werkt sinds 2019 als onafhankelijk beeldend kunstenaar. Het voordeel hiervan is dat zij als autodidact volledig vrij is om haar eigen stijl te ontwikkelen. Ze experimenteert met de uitvoeringsvormen, materialen en kleurstellingen. De omgeving inspireert haar. Wat er om haar heen gebeurt, verwerkt ze in haar kunstwerken. Sociale contacten en de levende natuur transformeert ze naar kleuren en verfstreken.
"In mijn 'DNA-research' onderzoek ik emoties en de samenhang met DNA. Onderscheiden wij ons van elkaar door het hebben van verschillende emoties? En in hoeverre bepalen emoties het karakter van de mens? De afstemming van kleur en gelaagdheid in mijn werk weerspiegelt de emotionele momenten in mijn leven.
Van begin af aan werk ik met slechts zeven verschillende kleuren acrylverf. De verven meng ik tot een gebalanceerd kleurenpallet, afgestemd op mijn emotionele wereld. De eerste laag verf breng ik aan met mijn handen of een dikke kwast. Met paletmessen breng ik diepte aan. Acrylverf heeft een korte droogtijd waardoor ik snel verflagen kan opbouwen, die de gelaagdheid van mijn emoties weergeven, waarbij stukjes van de onderlaag zichtbaar blijven. Als ik buitenshuis werk gebruik ik zand, takken of bladeren als penseel."
Leder werk kan 90 graden gekanteld worden, waardoor het zich kan tonen in vier gedaanten. Elke positie van het doek kan bij de toeschouwer een ander gevoel opwekken en mogelijk motiveren tot zelfonderzoek. Ken jij jouw DNA?